Späť na recepty

Jablkový kastrolový koláč od Ďura

00:35

Na 4 porce potřebujeme

  • 4 velká jablka
  • 150 g hladké špaldové celozrnné mouky
  • 2 odměrky vlašských ořechů (příp. je možné použít i porci, která nám zůstala po přípravě ořechového mléka)
  • 3 PL medu
  • 80 g másla (příp. kokosového oleje)
  • 1 vajíčko
  1.      Jablíčka očistíme a vykrojíme, nakrájíme na malé kousky a poskládáme na plech. Nebo použijeme kastrol, pokud budeme chtít zachovat recept v jeho původní středověké verzi ;-) Posypeme skořicí.
  2.      Smícháme mouku s máslem, mletými oříšky (příp. použijeme porci po přípravě ořechového mléka), medem a žloutkem. Těsto necháme půl hodiny odstát v ledničce.
  3.      Těsto vyválíme a dáme na jablka, potřeme sněhem z bílku a nahoru dáme celé ořechy nebo mák. Dáme péct do trouby na 170 °C na 25 minut. Dobrou chuť!